En text som kristna läst många, många gånger och som läses ofta slentrianmässigt vid jul är julevangeliet. Här kan det finnas blockeringar på grund av vår kristna kultur eller att vi läst detta bibelord så mycket att det kan vara svårt att se vad som egentligen står. Sedan den dagen när Gud började uppenbara saker för oss så har jag lärt mig att fortsätta ställa frågor när jag läser Guds ord. Inte utifrån ett kritiskt förhållningssätt utan mer utifrån en nyfikenhet. ”Helige Ande, kan du förklara för mig vad du menade med denna bibelvers”? För detta har han lovat att göra. Detta var precis det som hände med julevangeliet...

Läs det tillsammans med mig från Luk 2: 1-15.
”Och det hände vid den tiden att från kejsar Augustus utgick ett påbud att hela världen skulle skattskrivas. Detta var den första skattskrivningen, och den hölls när Quirinius styrde i Syrien. Alla gick då för att skattskriva sig, var och en till sin stad. Så reste också Josef från staden Nasaret i Galileen upp till Judéen, till Davids stad som kallas Betlehem, eftersom han var av Davids hus och släkt. Han kom för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade som var havande.
Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem i gästrummet.
I samma trakt fanns några herdar som låg ute och vaktade sin hjord om natten. Då stod en Herrens ängel framför dem och Herrens härlighet lyste omkring dem, och de blev mycket rädda. Men ängeln sade: "Var inte rädda! Jag bär bud till er om en stor glädje för hela folket: I dag har en Frälsare fötts åt er i Davids stad. Han är Messias, Herren. Och detta är tecknet för er: Ni ska finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba." Och plötsligt var där tillsammans med ängeln en stor himmelsk här som prisade Gud: "Ära åt Gud i höjden, och frid på jorden bland människor som han älskar."
När änglarna hade lämnat dem och återvänt till himlen, sade herdarna till varandra: "Vi måste gå in till Betlehem och se det som har hänt och som Herren låtit oss veta!" De skyndade i väg och fann Maria och Josef och barnet som låg i krubban. När de hade sett det, berättade de vad som var sagt till dem om detta barn. Alla som hörde det förundrades över vad herdarna berättade för dem. Men Maria bevarade och begrundade allt detta i sitt hjärta. Och herdarna vände hem och prisade och lovade Gud för allt de fått höra och se, just så som det hade blivit sagt till dem”. Luk 2: 1-15

Jag skulle vilja börja med att ta med er till 1 Mos 35: 21 där det står: ”Och Israel (Jakob) bröt upp därifrån och reste sitt tält på andra sidan Migdal Eder”. Migdal Eder är en plats som ligger i området kring Bethlehem. Står det i bibeln någonting mer om Migdal Eder?
”Och du Herdetorn (Migdal Eder), dotter Sions kulle, till dig ska makten komma tillbaka och dotter Jerusalems forna herravälde återvända”. Mik 4:8
Migdal Eder var alltså en plats runt Bethlehem som likställs med ett Herdetorn. Här pratas det om att makten ska komma tillbaka till denna plats. Betlehem känner vi till som platsen för Jesu födelse, precis som det står i julevangeliet. Om platsen Betlehem står det följande:
”Men du, Betlehem Efrata som är så liten bland Juda tusenden, från dig ska det åt mig komma en som ska härska över Israel. Hans ursprung är före tiden, från evighetens dagar”. Mik 5: 2.
Denna text citeras också i Matt 2:6 när Herodes frågar ut sina skriftlärda om var denna kung ska födas. I Bethlehem. Så här är det ganska tydligt att vid denna plats kommer det att födas en kung som ska regera över Israel men är det, det enda som ska hända i detta område?
Varför översätts Migdal Eder med herdetornet och vad betyder det? Har ni någon gång funderat på varför det var just herdarna som fick änglabesök? Var det för att de var de fattigaste och därför valde Gud ut just dem? Eller var det för att de befanns sig där i trakten? Eller var det för att de var de minst värda av alla människor?
Ett herdetorn var ett torn där herdarna vaktade sina får. Vid just denna plats var det inte vilka får som helst som betade. Det var lamm/får som skulle offras i templet. Dessa herdar var inte heller vilka herdar som helst utan dessa herdar var specialutbildade för att ta hand om offerlammen, så att de inte skadade sig på något sätt. Då blir det ju spännande! Alla vet vi att Jesus föddes i dom här trakterna, Bethlehem och att han senare skulle offras som det fullständiga offret. Är det då en slump att Gud uppenbarar sig för herdarna som vaktar just sådana får/lamm? Jag tror inte det! Jag tror att Gud vill med denna plats uppenbara den dubbla tjänst som Jesus kom för att fullborda. Han vill göra ett statement och herdarna är en del i att göra detta synligt för oss. Gud utvalde herdarna för att han ville uppenbara Jesus som offerlamm. Han ville att de herdar som hade ansvaret för offerlammen också fick se det sanna offerlammet.
Så denna plats Migdal Eder, Herdetornet, Efrata och Betlehem som är samma områden visar på Jesu dubbla tjänst när han kom till jorden. I Julevangeliet, när änglarna uppenbarar sig för herdarna talar Gud inte om ett offer uttryckligen men om en frälsare och om en Messias. Här ser vi det igen, som offerlamm och som kung. Om vi går tillbaka där vi började så ser vi också denna dubbla tjänst som ligger så dolt men ändå så synligt för våra ögon.

1 Mos 35: 16-21.
”Sedan bröt de upp från Betel. När det var en bit kvar till Efrata (Betlehem) började Rakel föda, och förlossningen var svår. När det var som svårast sade barnmorskan till henne: ”Var inte orolig! Du får en son den här gången också.” Men när hennes själ skulle lämna henne – hon var döende – gav hon honom namnet Ben-Oni, men hans far kallade honom Benjamin. Rakel dog och begravdes vid vägen till Efrata, det vill säga Betlehem. Jakob reste en stod på hennes grav. Det är den som än i dag kallas Rakels gravsten. Och Israel bröt upp därifrån och reste sitt tält på andra sidan Herdetornet”.
Rakel som var fru till Jakob fick två söner, en som hette Josef och en som hette Benjamin. När Benjamin skulle födas var de i närheten av Bethlehem. Förlossningen var så svår att Rakel dör här och begravs. Vad säger då denna berättelse? Rakel ger Benjamin ett namn Ben-Oni. I den israeliska kulturen har namn mycket stor betydelse. Ben- Oni betyder ”smärtans son” och Benjamin som hans far Jakob ger honom betyder ”min högra hands son” eller ”lyckans son”. Rakel föder egentligen ett barn men två namn – smärta och högra hand, två tjänster.
Jag tror att detta pekar så mycket på Jesus. Denna plats där denna kvinna föder EN son men med två namn. Precis som Jesus. Jag tror att detta är den dubbla tjänst som Jesus hade. Jesus kom första gången som ett offerlamm, detta syns för att herdarna är en viktig del av denna berättelse men också för att denna plats många år tidigare också vittnade om detta, ”min smärtas son”. Men denna plats vittnar också om att en blivande kung skulle komma, vilket vi ser i berättelsen om Jesu födelse och vad de skriftlärda säger till Herodes men också vad denna plats återigen vittnar om, ”min högra hands son”. Varför är detta viktigt att förstå? Jesu dubbla tjänst? Judarna har inte förstått att deras Messias först ska lida och dö och vi som tror på Jesus har kanske inte förstått helt och fullt detta med Messias, judarnas Messias. Vem är han?
Förstår ni varför jag tycker denna text är så intressant? Det finns så mycket mer i denna text om vi bara vill lära oss att sitta vid hans fötter och lära av honom. Han uppenbarade sig själv i skrifterna för Emmausvandrarna och det vill han göra med oss var och en. Ser vi honom? Han som är hela Ordet! Det var inte vem som helst som föddes den natten. Det var Ordet från begynnelsen. Vill vi lära känna honom som Ordet?
Lägg till kommentar
Kommentarer